Danske får

Fåret kom til Danmark som husdyr for omkring 6.000 år siden. De oprindelige får i Norden var af typen nordisk korthalefår. De er gennem tiden blevet erstattet af importerede fåreracer og krydsninger. 
Vidste du at der i Danmark findes ca. 30 forskellige fåreracer, og der importeres stadig nye racer? Danmark siges at have verdensrekord i fåreracer i forhold til antallet af moderfår.
Får og lam giver kød, uld, skind og mælk.
Fårekød er den tredje mest spiste kødtype i verden, kun overgået af okse- og svinekød, og spises af alle folkeslag uanset religion og racetilhørsforhold. Fåremælk anvendes først og fremmest til osteproduktion, fx Roquefort, samt til komælksallergikere.
Fåreuld har pga. sine uovertrufne isolerende egenskaber været anvendt til beklædning siden oldtiden. 

VIDEO - DET GODE FÅRELIV
Miss Syberg - Smukke lammeskindsprodukter
Miss Syberg - Islandske får

Islandske får

Det moderne islandske får er en direkte efterkommer af fårene bragt til Island af de tidlige vikingerne i det niende og tiende århundrede. Ulden består af et indre lag (underuld) og et ydre lag, som er typisk for disse primitive racer. Det er denne uld som Island er kendt for. Det er ulovligt at importere nogen får i Island.  

Islandsk lammeskind har en særlig god kvalitet. Vejforholdende i Island bevirker at hårene sidder meget tæt og hårtætheden er et særligt kendetegn for god kvalitet. Samtidig er hårene lange og ru.

Ulden forekommer i fantastiske naturlige farver, som giver dem et helt særligt Nordisk særpræg. Farverne er sort, brun, hvid og grå i alverdens blandinger og sammensætninger. Disse blandinger skaber helt unikke skind.

video - islandske får

Gotland får

Gotlandsfår opstod på den Baltiske ø Gotland, som ligger ved Sveriges østkyst. Vikingerne bragte forskellige fåreracer med hjem fra Rusland og krydsede dem med indfødte på Gotland. 

Lam fødes sorte og de fleste bliver til grå, når de bliver ældre. Men de findes i mange grå nuancer helt over i hvide. Gotlandskind er skinnende, farvet og krøllet. Med krøl i forskellige størrelser. Godtlandfår er udbredt i Sverige for kød og uldproduktion.

vIDEO - gotland får
Gotlandfår-2
Finuldsfår i Sverige-2

Svenske får

Finuldsfåret  er god til at finde foder i naturen, så de behøver ikke at gå på en græsareal, men klarer sig godt på natur- og skovmarker, og de er også gode til at lære lammene at græsse. 

Finuldsfåret er kendetegnet ved, at de har mange unger, og at de er fantastiske mødre. Det er ikke ualmindeligt, at de får fire eller fem i et kuld. 

Det er et meget flot og socialt dyr, og relativt roligt humør. Som man kan høre på navnet, er det en speciel uldrace. De har en blank, finkornet og meget blød uld. Skindene er også vidunderligt bløde, de er perfekte at have som babyskind, og er meget velegnede til at have i sofaen.