Miss Syberg - 7 får på græs

NORDISKE FÅR

Nordiske får

Miss Syberg - Smukke lammeskindsprodukter

Danske får

Fåret kom til Danmark som husdyr for omkring 6.000 år siden. De oprindelige får i Norden var af typen nordisk korthalefår. De er gennem tiden blevet erstattet af importerede fåreracer og krydsninger. 
Vidste du, at der i Danmark findes ca. 30 forskellige fåreracer, og at der stadig importeres nye racer?
Danmark siges at have verdensrekord i fåreracer i forhold til antallet af moderfår.
Får og lam giver kød, uld, skind og mælk.
Fårekød er den tredje mest spiste kødtype i verden, kun overgået af okse- og svinekød, og spises af alle folkeslag uanset religion og racetilhørsforhold. Fåremælk anvendes først og fremmest til osteproduktion, fx Roquefort, samt til komælksallergikere.
Fåreuld har, pga. sine uovertrufne isolerende egenskaber, været anvendt til beklædning siden oldtiden. Hør mere om danske skind.

Islandske får

Vikingerne bragte fåret til Island ligegodt 874 år e.Kr. Lige siden har fårene på Island levet isoleret og ikke været udsat for nogle krydsningsprogrammer og er altså en helt særlig race. Fårene i Island opdrættes til kødproduktion og skindene er altså et biprodukt. I Island går fårene og passer sig selv fra tidligt forår til tidligt efterår. I september drives fårene ind på fold i store klynger, fordi de skal ned til landmanden, så han kan holde opsyn med dem. Dette er blevet til en velkendt turistattraktion i Island.
Hør mere om Islandske skind.

Miss Syberg - Gotland får

Gotland får

Gotlandsfår opstod på den Baltiske ø Gotland, som ligger ved Sveriges østkyst. Vikingerne bragte forskellige fåreracer med hjem fra Rusland og krydsede dem med indfødte får på Gotland. 

Lam fødes sorte, og de fleste bliver til grå, når de bliver ældre. Men de findes i mange grå nuancer helt over i hvide. Gotlandskind er skinnende, farvede og krøllede med krøl i forskellige størrelser. Gotlandsfår er udbredte i Sverige for kød og uldproduktion.

Hør mere og Gotlandske skind.

Svenske får

Finuldsfåret er god til at finde foder i naturen, så de behøver ikke at gå på et græsareal, men klarer sig godt på natur- og skovmarker, og de er også gode til at lære lammene at græsse. 
Finuldsfåret er kendetegnet ved, at de har mange unger, og at de er fantastiske mødre. Det er ikke ualmindeligt, at de får fire eller fem i et kuld.
 
Det er et meget flot og socialt dyr, og de har et relativt roligt humør. Som man kan høre på navnet, er det en speciel uldrace. De har en blank, finkornet og meget blød uld. Skindene er også vidunderligt bløde. De er perfekte at have som babyskind og er meget velegnede til at have i sofaen.